top of page
Zoeken

De paling en de twig-rig

Bijgewerkt op: 19 okt. 2022


Mooie paling gevangen door een ervaren visgids
Alex met zijn laatste paling

Als veertienjarig joch ving ik mijn eerste paling, in de polder met levend aas. Een flinke, van maar liefst 76 cm! Het is eerlijk gezegd nog steeds mijn beste. Toentertijd was het toeval, ik had het immers op snoek voorzien. Dit jaar ben ik de paling (uit frustratie, na het congeralen) voor het eerst gericht gaan benaderen.

Het is pond voor pond waarschijnlijk ons sterkste sportvis! Jammer genoeg zien de meeste mensen alleen de culinaire waarde van de aal in, een van de redenen waarom de soort het zo zwaar heeft…


De montages die over het algemeen gebruikt worden om op deze mooie vis te vissen zijn barbaars. Zeker als men in acht neemt dat paling de neiging heeft het aas te slikken. Grote “palinghaken” zijn uit den boze, omdat deze de aal dodelijk kunnen verwonden. Goede kwaliteit “long-shank” karperhaken in de maten 12 t/m 6 maken de dienst uit. Zelf gebruik ik maat 10 voor de worm of stukje inktvistentakel, maat 6 is perfect voor aasvisjes van een halve vinger lang of een flinke dauwpier. Groter zou ik niet gaan omdat dit het oog (en de hersenen..) van de paling kan beschadigen. Kwaliteit is belangrijk! De paling is een uitzonderlijk sterke vis en stelt de haak en overig materiaal flink op de proef. Als onderlijn gebruik ik 45 lb schuurbestendig voorslagmateriaal uit het karpervissen (quicksilver bijvoorbeeld). Dit als bescherming tegen de vele tandjes. Een belangrijk detail van deze 20-25 cm lange rig is de zogenaamde twig: het zorgt ervoor dat het slikken van de haak door de aal minder waarschijnlijk wordt. Het verhindert namelijk het slikproces, zorgt voor houvast tijdens het onthaken en houdt ook nog eens (ongewenste) bijvangsten enigszins tegen.

Er zijn verschillende versies van de twig-rig. De twig kan letterlijk een takje zijn, maar ook een krimpkous bijvoorbeeld. Zelf maak ik hem van ca. 5-6 cm siliconeslang die ik tussen twee siliconen stoppertjes op ongeveer 5 cm van de haak vastzet. Een klein, sterk warteltje maakt de onderlijn af. Ik vis het schuivend met zwaar lood (70> gram), om aanbeten zo direct mogelijk te registeren. Met de baitrunners zo los mogelijk ingesteld, om de argwaan van de aal niet te wekken met weerstand.

Met wormen sla ik direct aan als ik de run hoor, met een stukje vis wacht ik 3 seconden. De haak zit bijna altijd voorin. Zonder weerhaak vist deze rig net zo effectief, alleen onthaakt het veel visvriendelijker.

De rest van het materiaal is simpel en stevig: een paar 3 lb 10 ft karperstokken, baitrunners met minstens 40/00 nylon van goede kwaliteit. De hengels rusten op een rodpod voorzien van elektronische beetverklikkers, ik gebruik geen wakers ivm schuifloodsysteem. Ikzelf rust ’s nachts in een bivvy of shelter, maar ik zorg er wel voor dat ik er op tijd uit ben bij een run, zodat de paling zich niet muurvast kan vastzwemmen en ik niet de hele buurt bij elkaar hoef te vloeken…


Het gaat slecht met deze prachtige sportvis, laten we hem helpen door verantwoordelijk erop te vissen!


Als ervaren blonde visgids is zelfs de bijvangst een specimen
Mooie bijvangst, Alex!

268 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page