top of page
Zoeken

Gul, groter dan mijn... (2)

Bijgewerkt op: 19 okt. 2022

24 december 2021

Grauw, motregen.

NW 2

Luchttemperatuur 4 C

Watertemperatuur 8.4 C

Afgaand tot 2:20 (eb, 25 dec)
Als ik in het donker de havenhoofd oploop verjaag ik een groep steenlopers. Angstig vliegen ze weg als ik zwaar overbepakt langs kom puffen. De jongen die met zijn visspullen terugliep zei dat hij niks had, de anderen heren op de kop zouden wel gul hebben gepakt.


Aangekomen op de kop zie ik inderdaad twee vissers. Op de berg wijting, bolk en schar liggen twee gullen, als een bruine kers op een zilverwitte taart. Geen grote, maar wel mooie maatse vissen. Tegenwoordig al heel wat…

Duindorp gaat op in vuren van ‘het vuurwerkloos oudennieuw’, daar de plaatselijke bevolking zich kostelijk vermaakt met vers verkregen contrabande. Als ik de tweede hengel inwerp zie ik de top van de eerste hengel schrokken. Dit levert een mooie gul op, met 40 cm mooi aan de maat. De baitholder maat 5/0 zit mooi voor in de lip, en het gaat al zo slecht met onze kabeljauw… Hij mag terug. Ik vind dat de gul zelfde respect als de zeebaars verdient.

Tijdens het herbeazen zie ik dat er vissers bijkomen, ze positioneren zich wel verder van de kop.

Al gauw vang ik nog een mooie 40’er en nog een mooie maatse, allebei mooi voorin gehaakt, ze kunnen allebei terug. Het wordt rap kouder, en het wordt weer eventjes stil. Ik verspeel een paar onderlijnen tussen de rotsen. De vissers die net aan waren gekomen vertrekken al gauw. Even later krijg ik een paar flauwe aanbeten waar ik niks mee kan.

De vierde gul komt binnen tijdens het verversen van het aas. De aanbeet heb ik niet opgemerkt, waardoor de toch wel forse haak deels in het strottenhoofd verdween. Deze ontneem ik het leven. Mijn stekgezellen willen het lichaam wel bergen…

In het laatste uurtje vang ik nog een torretje van 15 cm die onbeschadigd terug kan.


Om 02:10 neem ik afscheid van de vriendelijke medevissers en zet koers naar huis.


Resultaat van de nacht: 5 gullen geland, 6 loden verspeeld (waarvan 1 zonder haaklijn).Nuttige stellingen:


1) Om vastlopers tegen te gaan is het belangrijk om strak achter de hengels te vissen. Op het moment dat wij stoned, onder het genot van een biertje, semi-minderjarige meisjes op Tik Tok of Instagram aan het liken zijn. Ziet de kapitale gul, die ons aas te grazen heeft genomen, telkens weer de kans zich vast te zwemmen tussen de rotsen die hij bewoond.


2) Mijn voorkeursonderlijn is tegenwoordig een breeklijn-montage. Dit dus in verband met het vele vastzitten. Een stevige drieweg-wartel waar aan een oog een wapperlijn van 30-90 cm komt, de ander wordt ons 50/00 hoofdlijn aangeknoopt, en aan het derde oog komt een 35/00 breeklijntje aan die naar het werpgewicht gaat. Ver hoeven we toch niet te werpen, maar in een situatie waarbij het lood vastzit zijn we deze snel kwijt. Kans op het landen van de vis neemt significant toe.


3) Het is beter grotere haken te gebruiken. Met groot bedoel ik 5/0, 6/0 of zelfs 7/0. Dit zorgt ervoor dat kleine vissen ons aas niet slikken. In ons nobel sterven ondermaatse exemplaren terug te zetten is het belangrijk te voorkomen dat deze de haak diep slokken. Ook zorgen grotere haken voor minder bijvangst van wijting en steenbolk. Grote kabeljauw schiet op zijn beurt minder snel los aan een grote haak.

264 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page