top of page
Zoeken

Gul, groter dan mijn... (6)

Bijgewerkt op: 19 okt. 2022

Gul, groter dan mijn… (6)


17/18 Maart 2022 Volle maan, helder. Z-ZW 2 Luchttemperatuur 5 C Watertemperatuur 7.2 C Opkomend (3:23 Hoogwater)


Ik wordt ingehaald door een scooter als ik om 23:30 het havenhoofd op loop. Op de kop zie ik twee vissers staan, ze bevissen de voor- en buitenkant. Ik nestel me aan de binnenkant. Licht bepakt (deels gedwongen), met slechts één hengel en een handje zouten pieren. Snel beaas ik de haak en werp in op ca. 5 meter van de blokken. De scooter is al snel weg. En de visser komt mijn kant op, wenst mijn huis Vrede als hij langs loopt. Ik wens hem hetzelfde. Het blijkt onze plaatselijke ‘scharenexpert’ te zijn. Hij komt zelden thuis zonder vis, en vist vooral op schar. Vandaag heeft hij 15 torretjes te pakken. Hij is er niet blij mee, allemaal ondermaats. Hij verteld me dat het vanmiddag flink heeft gewaaid en dat de stroming eruit is. En geen stroming is volgens hem, geen vis. Om 03:00 als ik mijn spullen pak, komt de beste man op zijn brommertje langs rijden, hij groet mij vriendelijk… Helaas moest ik bekennen geen kut te hebben gezien… 20 Maart 2022 Volle maan, enigszins bewolkt. O 2 – N 3 – Z 3 (draaiende) Luchttemperatuur 6 C Watertemperatuur 7.8 C Vloed (16:41) Het weer veranderd dus ik besluit te proberen. Met Karel kom ik om ca. 14:30 op de stek van eergisteren aan. Ditmaal waardiger uitgerust met twee stokken, en naast zoute, ook verse pieren. Al snel liggen de hengels in. Op de drukke steenstoort wordt aardig gevangen. Overal om ons heen zien we (ondermaatse) gulletjes binnenkomen. Al snel krijg ik ook een aanbeet, de hengel valt bijna om, maar toch mis ik deze aanbeet. De aanbeet erna wist ik wel te verzilveren, enkel het loodje raak ik kwijt. De vis lijkt mooi gehaakt, ik gooi hem terug. Er komen meer aanbeten, maar die zetten of niet door, of ze resulteren in een vastloper. Tot ik, na een langere pauze, een paar rustige tikken op de top krijg. Ik sluip naar de hengel en sla aan. Meteen voel ik loge weerstand. Ik pomp hard. Een paar tellen later zie ik een mooie gul verschijnen. Met 42 cm de tweede ‘veertiger’ van het seizoen! Heerlijk!!

Zorg dat je de mooitste gullen vangt als je je laat gidsen door de meester der kabeljauw

Al gauw komt de derde vis boven. Karel pakt er nog een. En al snel is nummer vier een feit (dankzij oplettendheid van een vriendelijke meneer). Het is duidelijke grauwer geworden. Ik spreek de vriendelijke meneer aan, die daar samen met zijn collega’s, bij een vuurwerkbusje, verdacht loopt te doen. Het blijkt dus dat ze van plan zijn, door middel van vuurpijlen, as te verstrooien. De familie is onderweg, en of we straks voor het afsteken de kop willen verlaten. Het is aardig druk geworden met vrolijke familie en vrienden van nabestaanden. Een leuk meisje is voor haar blog het hele gebeuren aan het filmen, ze vraagt me naar me vangsten als ik de vijfde binnen heb. We lopen richting binnenbocht als de pijlen worden opgesteld. Daar vissen we de laatste pieren op. Terwijl iemands grootouder reactief de hemel in wordt geknald…

Enorm grote vis wordt vastgehouden door man met baard en muts

Om 19:00 tuigen we in het donker af. De bocht heeft mij nog een gul opgeleverd. De andere is eraf geschoten… We hebben totaal 8 gullen weten te bemachtigen. Op weg terug rouwen we over het ontelbaar verloren materiaal: 10+ onderlijnen en loden…


Een stuk lood en lijn op de grond. Echt mooi

303 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page