top of page
Zoeken

Aal dikker dan mijn... (3)

Dit jaar ben ik vroeg begonnen met alen, begin maart al. Gedurende de maand heb ik diverse, lange sessie gevist, op groot water. Het mocht niet baten. Enkele vroege paling heb ik kunnen pakken bij mij op het kanaal, gedurende korte avondsessies (20:00 – 01:00). Hier heb ik ook de eerste 3 ponder van het seizoen kunnen pakken! Begin april al!


Enkele alen pak ik op zee in mei, als bijvangst. Tot ca. 2 pond. Op zowel zagers als zeepieren.


Begin juni bevis ik Haags boezemwater, gezellig knus saampjes met onze webmaster. Wormen had ik even niet in huis, dus ging aasvis mee (blank- en rietvoorn, baars, 10-14 cm). Omdat ik onvoldoende leek te hebben, heb ik wat frikandellen ter aanvulling gehaald…


Eureka! De eerste sessie krijg ik 9 lopers, waarvan ik 5 vissen heb kunnen verzilveren! 4 mooie alen, waaronder twee 3 ponders, en een snoekje, die zich aan de aasvis vergreep. Een aal heb ik op de aasvis gepakt, de rest ging voor frikandel! Wat een dag! Mijn beste palingsessie tot nu toe!

Alle aanbeten kwamen (zoals zo vaak met paling) tussen zonsondergang en middennacht. Daarvoor en daarna krijg ik zelden paling aan de stok.


Op 9 juni (de volgende avond) keren we terug. Ditmaal beter uitgerust, met enkel frikandel in de aastas. Overig materiaal blijft zelfde: 10ft 200 gr meervalhengels, 10000 zeemolens, met dikke as. 45/00 30 lb nylon als hoofdlijn. 90 gr griplood ivm de stroming, schijfloodmontage met een kleine sliding boom (niet vergeten een kraaltje tussen het schuivende lood en de onderlijnwartel op de hoofdlijn te schuiven!).

De onderlijn bestaat uit 45 lb schuurbestendig onderlijn/voorslagmateriaal uit het karpervissen (bijv. Quicksilver van Kryston). Als haak gebruik ik een 1/0 Aberdeen, extra sterk (blijft een stuk frikandel goed aan zitten, een flinke dauwpier eveneens). Om het in de war werpen tegen te gaan, en om de paling wat meer vrijheid te geven bij de aasopname, verleng ik de ca. 30 cm lange gevlochten onderlijn via een kleine wartel met ca. 50 cm 60/00 nylon.


Omdat we wat laat zijn, gooien we zo snel mogelijk in. Niet veel later, rond kwart over 10 komt de eerste aanbeet. Het voelt als een machtige vis, de toch wel aardig krachtige meervalstok bereikt bijna zijn testcurve. Niet veel later schept Eljor mijn nieuwe pr.: Een 4 ponds paling van maar liefst 84 cm! Wat een ding zeg! Ik ben in de wolken. Snel schieten we een paar plaatjes.

Het beest mag terug. We draaien een dikke om het te vieren…


Niet veel vissers kunnen beweren een 4 ponder te hebben gevangen. Ik ben een van de gelukkige. Voorlopig ben ik wel eventjes uitgeaald. Misschien komt die 5 ponder ooit, misschien ook niet. Ik vind het, hoe dan ook best…


De rest van de zomer trek ik richting zee. De sessieverslagen van mijn conger-avonturen komen in de volgende nummer (4).

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page