top of page
Zoeken

Gul groter dan mijn... (3)

Bijgewerkt op: 19 okt. 2022

30 december 2021 Grauw, bewolkt. ZW 5 Luchttemperatuur 12 C Watertemperatuur 7.9 C Opkomend (vloed 00:25 , 31 dec) Na werk kom ik misselijk met een beetje hoofdpijn op de stek aan. Op het strandje aan de binnenzijde van het havenhoofd zie ik twee mede-vissers vol in de wind staan afniften. Ook aan de kop staan twee maten te vissen. Ze staan op het punt te vertrekken, zonder vis. Ze wensen me succes toe en waarschuwen me voor de hoge golven, die straks met vloed over het havenhoofd gaan slaan. Ik dank de heren vriendelijk voor hun goede wensen en uitgesproken zorg. Om 21:00 heb ik beide hengels ingeworpen.

Als aas heb ik vandaag bij Nico’s Hengelsport mesheften kunnen scoren. Jammer genoeg waren de zeepieren al op. Heb echter nog een gezouten zakje ervan in de vriezer kunnen vinden. Die gaan ook mee, als strategisch aasreserve. Het water begint rap te stijgen en de ‘witte paarden van Neptunus’ beginnen inderdaad de stenen waar ik op sta te bestormen. Als spoken razen ze over de nachtelijke zee. Uit het ruwe waterspiegel uit welke ze voortgekomen zijn, richting oever waar ze sterven op het zand. Vergezeld door het fluitend gezang van Sirenes. De constructie waar ik op sta hindert ze allemaal, en mij merken ze niet op. Ik leg de spullen uit de wind en nattigheid. Om een lang verhaal kort te maken; om 01:00 begin ik met inpakken… Resultaat van de nacht: 0 aanbeten gehad, 0 gullen geland, 2 montages verspeeld.

In een oogopslag veel te weten komen over hoe men kabeljauw vangt

Nuttige stellingen: 1) Het is wenselijk dat het werpgewicht zo licht mogelijk op de bodem ligt. Dit zorgt voor een aantrekkelijkere aaspresentatie. Een rond loodje van honderd gram of zelfs minder, of liever nog, in verband met het vele vastlopen, een oude bougie of steengewichtje. Hoe de vorm van het gewicht ook is, het is onwenselijk dat het ankert (geen ankerlood dus!). Geometrisch gezien is balvormig (rond) optimaal, doch moeilijk van lood-alternatieve materialen te vervaardigen. Wellicht biedt beton uitkomst, ik heb er (nog) geen ervaringen mee… 2) Doorzettingsvermogen is een vereiste, zeker als het gaat om het belagen van serieuze sportvis (en dat is de gul!). Het heet immers ‘vissen’ en niet ‘vangen’. Succes allen!

273 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page