top of page
Zoeken

Gul, groter dan mijn… (10)


15/16 Oktober 2022 Bewolkt, regenachtig. ZW 4 Luchttemperatuur 16 C Watertemperatuur 15.4 C Afgaand (tot 21:57), Opkomend (tot 2:39) Iets voor half 7 ’s avonds kom ik op de stek aan. Ik vestig me aan de binnenkant, in de binnenbocht van het havenhoofd. Na een minuut of 10 begint een van de hengeltoppen te trillen, het blijkt een wijting te zijn, die mijn aas op een vreemde manier met zijn flank heeft geprobeerd te nemen. Deze gaat mee als aas voor meerval, een vals gehaakte vis teruggooien gaat me wat ver, zeker als de haak vitale organen heeft geraakt.


Snel volgt een mooie maatse gul en vlak daarna, bij het invallen van de duisternis, een 40’er zeebaars. Daarna wordt het stil… Breekstaafjes zijn slecht zichtbaar, dus voeg ik er nog een toe op elke top. Het geeft zichtbaar resultaat. Gelukkig heb ik er genoeg bij me…


Ik verhuis richting kleine havenhoofd. Nu het rustig is met de aanbeten bij de blokken, is het misschien mogelijk wat wijting te pakken in de vaargeul. Karel komt langs en vertrekt alweer om jonko te halen. Ik bevis ondertussen de vaargeul en met de tweede hengel de oeverzone en de antenne (of wat het ook mag zijn). Deze stek levert geen vis op, en als Karel terug is met jonko besluiten we te verhuizen richting kop. Aangekomen bij de kop vinden we een berg afval. Tussen al dat afval lagen wat natte opgevouwen kranten. Bij nader inzien bleken dat ingepakte zeepieren te zijn. Wel 7 porties! Jemig, wat een rijkdom! Wat een geluk! Mijn pieren begonnen al op te raken. Hiermee kunnen we door! Desgewenst heel de nacht door!


Havenhoofd boten en hengels

Ik werp in, en krijg binnen vijf minuten een aanbeet. Het voelt werkelijk massief aan. Mijn 5 meter strandstok gaat aardig dubbel. Ik pomp krachtig terug. Na nog 5 spannende minuten is het afgelopen. Losschieter. We draaien meteen een dikke om alle verdriet te verwerken. Ik vis de kop verder structureel af. Vanuit verschillende hoeken, verder weg en dichtbij. Gedurende de nacht krijg ik nog aanbeten die resulteren in vastlopers. Om iets voor 4 uur in de nacht verlaat ik het havenhoofd… 7 loden, 6 onderlijnen verspeeld (+ 2 haken). 2 sportvissen bemachtigd (gul + zeebaars) 16 Oktober 2022 Zonnig, met enige bewolking. Z 2 Luchttemperatuur 17 C Watertemperatuur 14.8 C Afgaand (tot 20:54), Opkomend (tot 1:48) Vandaag ga ik op pad met het aas van gister. Ik heb ruime hoeveelheid pieren tot mijn beschikking. Het beloofd een leuke dag te worden! Om René (Chef) niet te laten trippen om de kosten omtrent verloren werpgewichten, besloot ik voor de verandering een andere stek te proberen, namelijk de pier. Met de gedachte in het achterhoofd dat het makkelijker landen is en vreet logischerwijs veel minder materiaal (door afwezigheid van blokken). Haastig alle shoppers passerend kom ik aan op de stek die ik voor ogen had. Ziet er heerlijk uit (zie foto). Naast me staan nog twee heren achter een hekje. Ze lijken gewone strandhengels te gebruiken en ver te werpen. Ik werp een hengel wat verder in en de ander leg ik tussen de palen. Binnen 10 minuten vang ik op de ‘afstandshengel’ een bot. Mooi begin!

Meteen gaat het hekje open, en komt er een van de twee heren mij vragen wat ik aan het doen ben. Vissen natuurlijk! Maar dat kan zomaar niet, de pier is namelijk al 50 jaar viseigendom van ZHC “De Pierewaaiers”. Meneer vraagt mij vriendelijk de stek te verlaten, wat ik ook met tegenzin doe. Ik vraag naar het lidmaatschap, maar heb begrepen dat ik het gezien de wachtlijsten kan schudden. Heel jammer, want ik heb speciaal wat kortere hengels meegenomen. Nu moet ik een stek zien te vinden waar ik goed terecht kan met mijn 10 ft meervalstokken. Snel op de Felix richting noordelijke havenhoofd. Eventjes in de bocht gestaan. Vind de zuidelijke toch mooier… Na een uurtje verhuis ik richting ‘de pijp’. Op een paar tikken na, helemaal niks… Door naar het zuidelijke hoofd. Onderweg patatje knallen, lekker!..


Op ‘mijn eigen’ havenhoofd, lekker op ‘mijn stekje’ aan binnenkant in de ‘knik’. Paar stenen kunnen vinden waar ik beneden goed terecht kan. Ik vestig me snel na een korte klim. Structureel vis ik de obstakels voor me af en verspeel hierbij (wonder boven wonder) geen loden. In het donker komt een mooie 2 ponds aal boven. Verder blijft het, op krabben die per 2-3 stuk per haak boven komen, stil. Karel komt langs met wiet en ik verhuis richting buitenkant. Daar vis ik nog een uurtje door. Verspeel hierbij de eerste en enige montage van de dag. Geen gul. Om 22:00 vertrek ik richting huis om de overgebleven pieren snel in het zout te zetten. 1 onderlijn + 1 lood verspeeld. Geen gul bemachtigd. Nuttige stellingen 1) Het is belangrijk van alle (mogelijk!) benodigde goederen een tactisch reserve bij zich te hebben. Denk maar aan mappen met onderlijnen (minimaal 10 per sessie!), maar ook reservehaken, in verschillende maten en modellen. Diverse spoeltjes nylon, voor het maken van onderlijnen en breeklijntjes. Wartels, allerlei connectors en andere rigonderdelen. Ik neem altijd voldoende breekstaafjes mee, voor het geval ik er een verlies door om de top geslagen hoofdlijn, als er toevallig eentje het niet doet, of als je kameraad er een nodig heeft… of twee… Zo neem ik standaard vier belletjes mee, hoewel ik ze zelden tot nooit gebruik. Maar: mocht ik ze nodig hebben, heb ik er twee nodig (omdat twee hengels), en ze hebben de neiging eraf te vallen, - zo tussen de stenen! Aasnaalden kan men ook verliezen, en je zal er maar zonder zitten… 2) Breeklijntje dienen langer dan de haaklijn te zijn, of juist aanzienlijk korter. Anders zijn ze onderling geneigd verward te raken. Dit geldt voor alle paternostersystemen zonder afhouder. 3) Informeer goed of een bepaald constructiewerk bevist mag worden. Dit geldt vooral voor het Europoort-gebied, daar het op sommige plekken echt gevaarlijk is! Op de pier van Scheveningen ben ik weggestuurd door een vriendelijke Pierewaaier, maar heeft U ergens bij ‘het helikopterplatform’ een boze BOA te pakken, dan is een prent van een eurotje of 500+ niet geheel ondenkbeeldig…


Visserslood in een bewaardoos uitermate geschikt voor lood
Een kijkje in mijn voorraad lood die ik achter de hand hou tijdens een expeditie.


495 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page