top of page
Zoeken

Gul, groter dan mijn… (8)

Bijgewerkt op: 19 okt. 2022

16 September 2022 Bewolkt, regen, rukwinden. NW 6 Luchttemperatuur 16 C Watertemperatuur 19.9 C Hoogwater (19:57)

Broken fishing rod
Kapotte karperstok

Met het gegeven dat de beste gullen op mijn stekken in het voor- en naseizoen gevangen worden in het achterhoofd, besloot ik komend gulseizoen vroeg te beginnen en lang door te vissen. Oorspronkelijk was het idee om na mijn verjaardag (eind september) te beginnen met het ‘gullen’, echter heeft de tongsessie van gister alle lust om met licht materiaal op zee te vissen doen verdwijnen. Een karperstok armer, met nog 1,5 portie pieren in het vat, ga ik vandaag proberen een mooie vroege gul te verschalken…

René bracht me na de training richting zee. Het waait. Het waait zo hard dat ik mijn hengels maar op de parkeerplaats optuig, enigszins uit de wind. We nemen afscheid en ik loop het havenhoofd op. Het hek is afgesloten. Ik had het kunnen weten! Boven 5 bft gaat het hek dicht. Ik laat me niet uit het veld slaan, ik klim via de blokken! Even later sta ik op de stek, in de binnenbocht. Aan de buitenkant is een groep fanatieke surfers actief. Voor de rest is er niemand te bekennen. Snel beaas ik mijn dwarrellijnen en werp in. Allebei de hengels dichtbij, tussen de stenen, daar waar de gullen en zeebaarzen huizen.


Ik waai bijna van mijn stokje als ik tijdens het binnenhalen voor aasverversing weerstand opmerk. Een mooie aal van ca. 2 pond komt boven, en dat aan een 3/0 wide bend met 3 grote pieren en 4 dikke kralen! Haak zit, logischerwijs, voorin en het beest kan meteen terug.


Zeepaling gevangen door ervaren visgids als bijvangst

Toeristen hebben mij opgemerkt, en zijn naar mijn voorbeeld om het hek heen gaan klimmen. Even later is het havenhoofd bevolkt door een half peloton bezoekers die ook bijna van hun stokje waaien. “Als ze maar niet het allesziende oog van de havenmeester aantrekken” denk ik bij mezelf. Lang houden ze het niet uit en na een klein kwartiertje ben ik weer alleen. Nadat de duisternis goed gevallen is krijg ik 2 dikke aanbeten die allebei resulteren in een vastloper (te laat opgemerkt door de harde wind en stroming). Alle inspanning de situatie te redden tevergeefs, ben ik twee maal met een afgebroken end fluo geel 50/00 in mijn hand achtergelaten… Om 23:00 is mijn aas op. Ik heb 4 uur effectief kunnen vissen. Verliezen deze verkenningssessie: 3 loden, 3 onderlijnen.


Nuttige stellingen: 1) Deze sessie heb ik mijn nieuwe 5 meter stokken ontmaagd, en dat is goed bevallen. Door de extra lengte kan men goed over de blokken sturen. Ik zou voor het bevissen van strekdammen en havenhoofden (daar waar stenen overbrugd moeten worden) voor een lange stok gaan, zeker 4.5 meter, met een hoog werpgewicht - voor maximaal hefvermogen. 2) De aaslijnen dienen van dik nylon geknoopt te worden; 60-80/00. Ten eerste wordt het dikke mono door de stroming beter tegen de bodem gedrukt. En ten tweede hebben gullen (net als wijtingen en heel veel andere zeevissen) tandjes. Tandjes die gemeen kunnen schuren. Deze beschadigen onze onderlijnen, in zelfde mate als de stenen, de altijd boze krabben en andere vislijnonvriendelijke dingen. Bovendien willen we toch ook kans hebben die toevallige congeraal te landen? 3) Zeepieren en mesheften hebben de voorkeur als aas. Zagers in mindere mate. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de pieren, hoewel ik dit seizoen zeker met alternatieve aassoorten zoals inktvis en makreel wil experimenteren.


428 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page