top of page
Zoeken

Gul, groter dan mijn (9)

Bijgewerkt op: 19 okt. 2022

Gul, groter dan mijn… (9)


22/23 September 2022 Zonnig, met enige bewolking. ZW <3 Luchttemperatuur 17 C Watertemperatuur 19.2 C Afgaand (tot 21:57), Opkomend (tot 2:39) Om een simpele blanke sessie, niet spannender te omschrijven dan het fysiek kan zijn, beperk ik me tot het volgende: Het was mooi weer, heerlijk vertoeven aan zee. Ik heb een kameraad

stuk aas aan de lijn met een groen stuk lood

gemaakt, Mourad, dankjewel voor de overheerlijke spijzen! Halverwege de sessie vingen we een krab. Een mooie krab. Deze krab ging voor een zeepier aan een 1/0 aberdeen, drie zeepieren op een 3/0 wide bend moesten zelfs de krabben niks van hebben. Het bleef bij die ene krab. Om iets over drie ging ik visloos naar huis… Ik kreeg het voor elkaar om 5 montages (incl. lood) te verspelen…

6/7 Oktober 2022 Zonnig. (Volle maan) ZW 3 Luchttemperatuur 14 C Watertemperatuur 16.1 C Afgaand (tot 20:54), Opkomend (tot 1:48) De pieren spuiten in me gezicht als ik mijn naald inbreng. De wind blaast door mijn haar. Ik sta op ‘de knik’ van het havenhoofd, aan de binnenkant. Na twee uur vissen heb ik wonder boven wonder geen onderlijnen verspeeld, maar ook geen vissen gevangen. Wel krijg ik te horen dat de heren aan de kop gul hebben kunnen pakken, en iemand zelfs vier stuks! Om 21:00 besluit ik naar de kop te verhuizen, om opkomend water daar te pakken. De binnenkant van de kop was bezet. Door de Scharrenexpert en een vriendelijke Hagenaar die wist hoe hij gul moest vangen, want ik zie inderdaad 4 mooie gullen liggen, de grootste rond de 50 cm. Ik vestig me ter hoogte van het ‘gulhuis’, eveneens aan de binnenkant, vlak voor de kop. Een rig bestaat uit een ca. 70 cm 60/00 mono, 1/0 aberdeen met een zager. De ander voorzien van een 3/0 wide bend, beaasd met 3-4 zeepieren. Loodgewicht bedraagt 100-150 gr. Nock- en piramidelood. Even later vang ik mijn eerste ‘wintervis’ van het seizoen; een wijtinkje van een centimeter of 20 kon de zagertje niet weerstaan. Ik sla vakkundig de hersens van het dier in, meteen word deze tot aas gepromoveerd.


Ik krijg veel vastlopers. Het is niet duidelijke wat de oorzaak hiervan is. Stroming, krabben of sluwe aanbeten. Aan de kop wordt goed gevangen. De Scharrenexpert vangt ook een paar mooie gullen tot wel 50 cm. De Hagenaar is helemaal hard aan het rocken, en trekt de ene na de ander binnen. Ik loop naar de heren toe en maak een babbeltje. De heren zeggen dat de stekkeuze het allerbelangrijkste is, ze moeten er simpelweg zitten. Ze zitten overigens niet altijd tussen de stenen, ze kunnen ook wat verder van de kant zwemmen, op een metertje of 20-50 bijvoorbeeld. En ze vonden mijn (voor mijn doen bescheiden haken) aan de grote kant. Maatje 1/0 vinden ze mooi zat. De Hagenaar geeft aan spoedig te vertrekken, hij heeft zijn vrouw beloofd voor 00:00 thuis te zijn. Hij bied me aan zijn stek te bezetten. Iets wat ik in alle beleefdheid niet af kan slaan. Snel verhuis ik mijn spullen. Jammer genoeg heb ik geen hengelsteun bij me, en kan ik de hengels ter plekke niet goed opstellen. Al snel krijg ik de eerste aanbeten, die allen resulteren in vastlopers… Weer krijg ik tikken op de top. Ik verplaats me snel richting hengel. Mijn voet komt op een schuin afgebroken stukje blok terecht. De vaste grond verdwijnt voor me voeten. Dit is het einde. Tijdens de vrije val voel en ik zie ik mijn hele leven voorbijkomen… Mijn ouders, Oekraine, Nederland, bekakte basischool, gekut op het middelbare, eerste liefde, Locomotion, Hollywood, Leiden, Rusland, mijn sportcarrière, tatami, ring, mijn krengerige ex, de kinderen… Met een harde plof kom ik op de harde ondergrond terecht. Krachtig slaat mijn linkerhand af op het gewapend beton. Ik voel niks, ik adem niet, mijn hart slaat niet. Ik kijk naast me. Daar ligt een dikke houten plank, met vingerlange spijkers over de hele lengte eruit stekend. Aan de andere kant, ter hoogte van mijn schedel, zie ik de hoekpunt van de onderliggende blok. Ik probeer te begrijpen in welke Dimensie ik me bevind. Ik sta op. Mijn benen trillen wat en ik voel pijn in mijn heup en schouder. Pijn is fijn, dat betekend dat ik leef. Ik kan staan en lopen, ik krijg mijn armen omhoog. Ik heb mijn hartslag en ademhaling teruggevonden en focus me hierop. Ik wacht enige tijd eer ik aan de klim naar boven begin, eerst even rustig checken of alles het nog doet. Met wat geklauter ben ik binnen de minuut weer boven. Scharrenexpert vangt gul na gul. Hij stelt voor dat ik met zwaarder lood en een kleinere haak aan de voorkant van de kop, op een metertje of 40-50 uit de kant probeer. Ik volg zijn adviezen op en vang een paar minuten later de eerste gul van het seizoen, een mooie maatse! Ik was door mijn aas heen, met de pieren die ik van mijn lieve buurman heb gekregen krijg ik geen beet meer. Ik moet het doen met die ene gul, en de tweede die ik heb gekregen van de buurman. Als troost voor de klapper die ik heb gemaakt. Om 03:00 neem ik koers thuis. 7 onderlijn, 7 loden verspeeld. 1 Gul bemachtigd.


Ervaren visgids vangt kabeljauw

Nuttige stellingen 1) Pin u niet vast aan dogma’s en vaste stekken, blijf experimenteren. Havens, strekdammen en stranden kunnen prima gulstekken zijn. Goede zeebaars stekken zijn niet zelden goede gulstekken, maar dan in de winterperiode. 2) Gulhaken zijn er in verschillende maten, dat is niet voor niks. Aasgedrag kan soms naar een kleinere haak doen grijpen. 3) Voorzichtigheid bij de stenen geboden! Deze zijn werkelijk levensgevaarlijk! Het klinkt heel vanzelfsprekend, maar ik wil het echt inwrijven: U zult niet de eerste Gulvisser zijn die onsterfelijkheid heeft gevonden tijdens het beoefenen van zijn hobby.


487 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page