top of page
Zoeken

Gul, groter dan mijn… (11)

28 Oktober 2022 Bewolkt, zonnig. Z 4 Luchttemperatuur 20 C Watertemperatuur 14.7 C Afgaand (1:06 laagwater)

Mooie zonsondergang om als hengelsporter totaal niets te vangen behalve een krab

Om 18:00 loop ik het havenhoofd op. Het waait pittig, toch is het aangenaam. Mede door de recordhoge temperaturen! Ik vestig me in de buurt van de kop, er vissen twee Turkse mannen, die vrij hard Turkse muziek aan het luisteren zijn. Al gauw vertrekt er een, de ander blijft. Snel komt er een ander maatje op de plaats van de vertrokken vismaat. Even later gaan ze beide weg, mij bieden ze de resten van hun zagers aan, waar ik ze vriendelijk voor dank. Zelf zit ik met mesheften en zoute pieren. Maar extra aas is op zee nooit weg! Een uurtje of wat later komt een kunstaasvisser aan die in een korte tijd doodleuk vier mooie zeebaarzen wegvangt. Allen zo tussen de 50 en de 70 cm! Op een twister. Achter me wordt een dikke gul gevangen. Ik vang een krab…


Nog een half uurtje later vangen de heren achter me nog een flinke tong. Ik verspeel een montage…

De vriendelijke kunstaasvisser vertrekt met buit richting huis. Er komen twee heren aan als ik mijn laatste aas aan het opvissen ben en vastzit met een van de hengels. Ik wens ze succes als ik om iets voor middennacht huiswaarts keer.

2 montages (incl. loden) verspeeld. 0 gul bemachtigd. 29 Oktober 2022 Zonnig, met bewolking. Z 2 Luchttemperatuur 21 C Watertemperatuur 14.5 C Hoog (18:33) Om 15:00 heb ik beide hengels ingeworpen. Het is heerlijk weer en druk op het havenhoofd. Vandaag heb ik wel zeepieren kunnen bemachtigen en ben dan ook van plan ze als aas te gebruiken, aan een Aberdeen type haak maatje 1/0. Al snel vang ik de eerste wijtinkje van een centimeter of 20. Deze gaat meteen terug de zee in, als aas…

Twee hengels ingeworpen aan zee door een heuze hengelsportliefhebber

In de verte hoor is sirenes die rap mijn kant opkomen. En inderdaad, vanuit de haven zie ik een politieauto het havenhoofd oprijden, gevolgd door meerdere brandweerauto’s, havendienst, reddingsbrigade en uiteindelijk ambulance. Ze scheuren allemaal langs me heen. Wat blijkt, op de kop is een ongelukkige sportvisser tijdens het landen van een mooie zeebaars tussen de stenen gevallen. Gedurende val heeft hij letsel opgelopen en door de ongelukkige positie is het een heuse operatie geworden, waarbij zelfs een reddingsschip aan te pas is gekomen!


Tijdens het herbeazen waait mijn hengel om en vallen twee ogen eruit. Het start- en een geleidoog. Fijn… die kan naar ‘de garage’, jammer want het seizoen is net begonnen… Ik vis door, 50/00 hard nylon is schuurbestendig en kan heus een dagje tegen metaal zonder voering schuren. Hoop ik dan maar… Bij het vallen van de duisternis vang ik nog een wijting, van ongeveer zelfde (onder)maat als de vorige. Deze gaat terug (gewoon terug…). Al snel komen er nog 4 boven tussen de 12 en de 20 cm. Rond 21:00 krijg ik dan eindelijk een stevige aanbeet en komt er een maats gulletje boven. Eindelijk!


Af en toe vangt men wat als men vist op zee als een ervaren sportvisser

Om 22:00 vertrek ik richting huis. 2 onderlijnen (haken), 0 loden verspeeld. 1 gul bemachtigd. Nuttige stellingen 1) Pas haakgrootte aan, aan het te gebruiken aas. Een tweetal zeepieren zitten netjes op een 1/0 of 2/0 aberdeen, terwijl drie of vier mesheften vragen om een baitholder 4/0 of 5/0. 2) Leg kwetsbare dingen (zoals hengels!) neer. Wat ligt, kan niet vallen. Wat niet valt, breekt niet zo snel… 3) Ik zeg het normaals: voorzichtig bij de blokken!

497 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page