top of page
Zoeken

Gul, groter dan mijn… (12)24/25 november 2022 Bewolkt, regen. Z 4 Luchttemperatuur 9 C Watertemperatuur 11.9C Laag, opkomend (3:32 hoogwater 25/11) Om iets voor 9 uur ’s avonds kom ik op de kop aan. De watertemperatuur is onder de magische grens gezakt (12 graden Celsius) en de Gul zou actief moeten azen… Rond half 3 gaat mijn buurman naar huis, ik besluit ook maar in te pakken. Het is werkelijk pokkenweer en in vijfeneenhalf uur heb ik niks wat op een aanbeet lijkt waar mogen nemen… Wel voor elkaar gekregen 6 loden te verspelen…


Prachtige dag voor sportvissers aan de haagse haven

27 november 2022 Stoorregen, zwaar bewolkt. Z 4 Luchttemperatuur 10 C Watertemperatuur 11.7 C Opkomend (17:41 Hoogwater) In regen en wind sta ik de pieren van de vorige sessie op te maken… Resultaat: Doorweekt. 4 loden verspeeld. 0 Gul bemachtigd.

30 november 2022 Mistig, grauw. NO 2 Luchttemperatuur 9 C Watertemperatuur 10,5 C Opkomend (Hoog 20:13) en afgaand. Wat later dan gepland kom ik op het havenhoofd aan. Ditmaal niet mijn ‘eigen’, maar de tegenoverliggende. De kortere, de oudere, de drukkere… Maar er schijnt gul gevangen te worden. En daar het bij mij niet echt hard liep, besloot ik de gok te wagen. Iets na vieren heb ik bij daglicht alles op kunnen stellen. De tripod die ik mee heb genomen bleek overbodig omdat ik de stokken goed op de stenen kon leggen (de architectuur van de kop is een beetje anders). Een hengel gaat met een kleiner aasje (mesheft + zoute pier op een 1/0 aberdeen) wat verder weg, en een hengel met een groter aasje (3 mesheften + zoute pier op een 5/0 baitholder) tussen de stenen.

Al gauw zie ik de eerste tikken op de top, en er komt een wijtinkje boven! Gevolgd door nog een! De aardige buurman, die net de linkerflank van mijn stek bezet heeft gehouden, heeft mij zijn schar nagelaten bij vertrek. Lief! Het dier blijkt nog helemaal springlevend te zijn, dus ik zet ‘m maar terug.


Snel komt de eerste gul boven, en als het even later gezellig druk wordt op de kop komen er nog twee boven, waaronder een mooie dikke veertiger! Die gaat mee, net als zijn maatse maatje die even later boven komt. Jammer genoeg verspeel ik nog twee vissen, waaronder een hele mooie. Of dat een late zeebaars was of een on-Nederlands grote gul kom ik nooit te weten… Tweede significante drilblunder dit seizoen. Fijn. Half elf begin ik met inpakken. Mijn aas laat ik achter voor mijn broeders, die de nacht in gaan om de strijd aan te gaan met onze populairste zeesportvis. Na een korte instructie “scheermes beazen” wens ik de heren succes en begin aan mijn avontuurlijke tocht richting “Felix”… 3 Gul bemachtigd, twee verspeeld (waaronder zware vis). + 2 wijting 6 loden verloren (incl 6 montages). Nuttige stellingen: 1) Gul heeft een duidelijk voorkeur voor grauw weer, zonnige dagen met heldere nachten leveren in de regel mindere resultaten. Noord, noordwesten, westen wind is beter dan andere windrichtingen. Landafwaartse, oostenwind is meestal slecht. Gul heeft een voorkeur voor een ruw zeetje, gepaard met windkracht 3-4 bft. Dagen na een storm zijn ook vaak goed. Gul aast meestal tegen het eind van het getij, hoog- of laagwater. Hoog heeft de voorkeur. 2) Probeer eens wat anders, misschien werkt het… 3) Gulvissen = doorzetten.


507 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page