top of page
Zoeken

Gul, groter dan mijn… (14) – Tussentijdse analyse

29 december 2022 Grauw, bewolkt. ZW 5 Luchttemperatuur 7 C Watertemperatuur 7.4 C Afgaand (19:53 Hoogwater) Onderweg naar de stek word ik op de “Felix” aangehouden. Ik krijg een prent voor het rijden zonder helm. Was deze vergeten op te zetten. Bekeuring voor rijden op het voetpad en voor het knetterstoned zijn achter het stuur krijg ik niet, fijn. Om iets voor achten kom ik op de kop van het kleine havenhoofd aan. Het waait onprettig hard. Goed dat ik niet naar de lange ben gegaan, want daar zijn ze hard aan het feesten. Vuur en vuurwerk goed zichtbaar, hoorbaar en zelfs ruikbaar. Snel beaas ik de haken met een drietal mesheften (Ensis Ensis, ook wel bekend als de Scheermes of de Atlantische zeekut) elk, en werp in. Een stok vlak voor de stenen. De ander wat verder weg. Het waait zo hard dat ik gedwongen ben beide hengels min of meer aan de buitenkant te vissen, met de wind mee. De toppen blijven stil, slechts licht bungelend in de wind. Om de tijd te doden trek ik de ankers van een ankerloodje wat ik op de stek heb gevonden. Deze gaat mee om ankerloos ingezet te worden op rustige dagen, onder een breekmontage… Zo herbeaas ik nog een paar keer. Om 22:30 hou ik het voor gezien. Geen aanbeet gezien. 0 montages verspeeld. 1 Lood gevonden. 0 Gul bemachtigd. Zo verliep de laatste gulsessie van 2022…


Lekker vissen op geul in scheveningen
Een visser tijdens het goude uurtje op havenhoofd

*****

In anderhalf seizoen vang ik 39 vissen over 23 sessies. Niet slecht, al zeg ik het zelf… (een (1) sportvis per sessie zie ik als een goed resultaat) Maar waar blijven de grote vissen? De grootste vissen die ik heb kunnen scoren waren 40’ers, heb duidelijk grotere verspeeld, en ook grotere gevangen en verspeeld zien worden. Meeste door vastlopers. 50’ers heb ik boven zien komen. 60’ers waren in mijn bijzijn niet gevangen. Ik weet van twee zeer grote gullen die in de regio gevangen zijn: 92 en 93cm (in hetzelfde tijdsspan als dat ik verslag leg). Heb voornamelijk vanaf de langere Zuiderhavenhoofd gevist. En zijn vissers die beweren dat de kortere, de Noorderhavenhoofd beter is, voor de gul althans. Stranden heb ik geen serieuze kans gegeven… ***** Mijn goede Gulvoornemens voor 2023: 1) Efficiënter vissen. Proberen marathonsessies te mijden, richten op korte sessie van 3-4, max. 5 uur rond het eind van het getij. Wanneer de gul het actiefst aast. 2) Rekening houden met de wind. Niet alleen met een goede windrichting voor de gul, maar ook met een acceptabele windsnelheid voor de schrijver. Boven windkracht 4 wil ik eigenlijk niet meer gaan. Niet zozeer vanwege de kou, maar vanwege omvallende hengels, slap gewaaide lijnen, extra vastlopers etc. 3) De gul op grotere afstanden belagen, mijn heil niet enkel tussen de rotsblokken zoekende. Mogelijk ook vanaf stranden… Alvast Beste Wensen, beste lezer. En een visrijk 2023 toegewenst!

Een kleine blik terug op de afgelopen tijd, vissend naar gul:519 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page