top of page
Zoeken

Gul, groter dan mijn… (16)

25 Januari 2022 Grauw, bewolkt. ZW 2 Luchttemperatuur 7 C Watertemperatuur 7 C Afgaand (17:42 hoog) Onderweg bekeurt de politie me weer voor het rijden zonder helm, ditmaal omdat de Felixhelmriem niet goed dicht kon. Hierdoor was ik langer onderweg dan verwacht. Om 17:00 werp ik de eerste hengel in. Slecht weer en NK Sambo hebben mij lange tijd van het gullen weerhouden. Nu het NK voor onze club spoedig is verlopen, kan ik me richten op het gullen. Het is een tijdje nogal koud geweest en het heeft flink gewaaid en geregend. Ik hoop dat dit een positieve invloed heeft gehad op de bijtlust van Gadus. Als ik op de kop aankom, zie ik twee heren vissen. Bekenden. Mede gulvissers. Ze hebben wat gullen kunnen pakken, maar zeggen dat het vandaag niet wild is. Al snel vertrekt een van de maten. Ik maak nader kennis met de ander; Karel, zo blijkt de beste man te heten.


Karel is een ervaren gulvisser, stammend uit de tijd dat er nog regelmatig 20 ponders vanaf Hollandse stranden werden geland. Karel heeft dan ook een goed seizoen achter de rug, met dagen tot wel 20 gullen met meerdere vissen boven de magische 65 cm grens. Al snel vangt hij nog een gul. Karel brengt me de fijne kneepjes bij. Ik vang nog een gul. Nog drie gullen vangt Karel erbij. Om 21:00 zijn we ingepakt en klaar voor vertrek richting thuis. Karel heeft 7 gullen bij zich voor de pan, ik geef hem de 8ste mee. We nemen afscheid tot de volgende keer. 4 loden verspeeld. 1 Gul bemachtigd.


26 Januari 2022 Grauw, bewolkt. NO 4 Luchttemperatuur 7 C Watertemperatuur 7 C Afgaand (18:31 hoog) Met heel veel moeite probeer ik niet te pletter te vallen tussen de stenen, terwijl ik van het havenhoofd word geblazen. Het was niet handig vandaag met de dobber te gaan proberen… Ik moet echt een rustigere dag uitzoeken voor dit soort experimenten! Maximaal windkracht 3, maar liever nog 2. En dan het liefst uit zo’n hoek, dat het niet vol op den smoelwerk staat. Om 18:00 was ik aangekomen op de stek, om 18:30 was ik weer weg…

Na wat twijfel vestig ik me in de haven. Misschien een koolvisje? Mijn mooie stek wordt al snel verstoord door een aanmerend schip van de reddingsbrigade. Ik verkas weer…


Even later vestig ik me op een drijvende steiger, met direct toegang tot diep water (ca. 5 meter). Binnen het uur gaat mijn dobber onder en er komen twee krabben boven. Even later gevolgd door nog twee. Ik schuif het stuitje naar beneden zodat mijn aas hoger blijft zweven, weg van de bodem en de hongerige krabben. Verdere ‘aanbeten’ blijven uit… Om 23:00 vertrek ik richting huis om de overgebleven pieren zsm in het zout te zetten. ******* Zaterdag 4 februari is de wind gunstig (ZW3) het is grauw met af en toe lichte motregen. Luchttemperatuur rond de 10 graden, watertemperatuur rond de 6.5 C. Ik overweeg te gaan, maar ik ben op. Helemaal geen zin. Ik berg mijn voorgeknoopte gul-rigs op in een doos, tot eind maart. De hengels en molens spoel ik af, iets wat eigenlijk na elke sessie moet gebeuren. Ik check de loodvoorraden en kom tot de conclusie dat ze dringend aangevuld moeten worden… Komend halfseizoen wil ik in ieder geval: 1) Vaker op de kop vissen. 2) Vaker op de ‘andere’ havenhoofd vissen. 3) Vaker met de dobber proberen. Maar voorlopig weer even lekker snoeken!

513 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Komentáře


bottom of page